er3.jpg
AKTUĀLI


“Latvijas dzelzceļa” plāns trokšņa mazināšanai PDF Печать E-mail
28.01.2024 23:03
VAS “Latvijas dzelzceļš” kā publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs ir izstrādājusi Rīcības plānu trokšņa mazināšanai dzelzceļa līnijām ar satiksmes intensitāti lielāku par 30 000 vilcieniem gadā laika periodam no 2024. līdz 2028. gadam. Kopējais šo dzelzceļa līniju garums ir 50,3 km. Tās šķērso Rīgas aglomerācijas, Ropažu, Salaspils un Ogres novadu teritoriju. Rīcības plāna izstrādātājs ir SIA “Estonian, Latvian, & Lithuanian Environment”.

Rīcības plānā ir ietverts arī trokšņa kartēšanas rezultātu kopsavilkums, kas tika izstrādāts 2022. gadā, ņemot vērā 2023. gada novembrī noteiktos jaunos satiksmes vides trokšņa robežlielumus. To sagatavojot, veikti aprēķini par trokšņa līmeni pie dzīvojamo ēku fasādēm dzelzceļa tuvumā, nosakot katras ēkas skaļāko fasādi. Tādējādi izvērtēts iedzīvotāju skaits, uz kuriem iedarbojas dzelzceļa radītais troksnis un noteiktas sešas akustiskās diskomforta zonas – Bieriņi, Maskavas forštate, Ķengarags, Salaspils, Ikšķile un Ogre.
 
Viena pirmsskolas izglītojamā vidējās izmaksas 2024. gadā PDF Печать E-mail
26.01.2024 23:43
Ņemot vērā pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāžu izmaksas iepriekšējā budžeta gadā, ir aprēķinātas viena izglītojamā vidējās izmaksas Ogres novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai 2024. gadā. 

Izglītojamajam no pusotra līdz četru gadu vecumam tie būs 343,75 eiro mēnesī (šī summa, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir palielinājusies par 38,01 eiro), savukārt izglītojamam, kuram tiek nodrošināta obligātā sagatavošana pamatizglītības apguvei – 214,65 eiro mēnesī (šī summa palielinājusies par 15,41 eiro).

Šādā apmērā pašvaldība segs pirmsskolas izglītības programmas apguves izmaksas privātai izglītības iestādei par vienu Ogres novadā deklarēto izglītojamo mēnesī.
 
KAIMIŅU NOVADĀ - JAUNS VIDES IZGLĪTĪBAS CENTRS “BOTANIA” PDF Печать E-mail
23.01.2024 23:28

Nacionālais botāniskais dārzs sekmīgi pabeidzis 1460 m2 plašā vides izglītības centra “Botania” iekārtošanu un apmeklētājiem tas durvis vērs jau 1. februārī. Nacionālas nozīmes vides izglītības centra “Botania” būvniecība un iekārtošana ilga piecus gadus (2018.-2023.). Tā līdzfinansējumu nodrošināja Kohēzijas fonda Vides monitoringa, kontroles un izglītības projekts.


“No idejas līdz realizācijai pagājuši teju 10 gadi, piedaloties vairāk nekā 100 sadarbības partneriem un atbalstītājiem. Paldies visiem, kuri piedalījās šajā aizraujošajā ceļojumā, patiesi iedziļinoties projekta ieceres būtībā! Paldies visiem, kas sadzirdēja mūsu vēlmes, atbalstīja ar padomu un dalījās savā pieredzē! Kopīgā darbā ir radīta telpa, kur līdztekus īstenosies brīvā laika pavadīšanas, ārpusskolas izglītības, sadarbības un tīklošanās funkcijas“, uzsver Artis Vītiņš, Nacionālā botāniskā dārza direktora p.i.
 
Gaidāms straujš ūdenslīmeņa kāpums upēs PDF Печать E-mail
21.01.2024 19:14
Atkušņa un nokrišņu ietekmē nākamās nedēļas pirmajā pusē gaidāma strauja ūdenslīmeņa paaugstināšanās un palieņu applūšana valsts rietumu un centrālās daļas upēs, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Lielākais ūdens kāpums gaidāms 23.-24.janvārī. Paredzams, ka upēs valsts rietumu un centrālajā daļā ūdenslīmenis palielināsies par 0,5-1,5 metriem, vietām pat par 2,5 metriem.

Latgales un Ziemeļvidzemes upēs ūdenslīmeņa kāpums būs krietni mazāks. Ja atkusnis valsts austrumu daļā būs neliels, ievērojams ūdenslīmeņa kāpums upēs nav gaidāms.
 
Bioloģisko atkritumu šķirošana var samazināt izmaksas iedzīvotājiem PDF Печать E-mail
18.01.2024 22:31
2024. gada 1. janvārī spēkā ir stājušās vairākas jaunas prasības atkritumu apsaimniekošanas jomā, kas skar gan iedzīvotāju izdevumus, gan arī viņu ikdienas paradumus.

Nešķiroto atkritumu apsaimniekošana kļūst arvien dārgāka
Lai veicinātu dabas resursu ekonomiski efektīvu izmantošanu un ierobežotu vides piesārņošanu, Latvijā pakāpeniski tiek palielināta Dabas resursu nodokļa likme nešķiroto sadzīves atkritumu apglabāšanai. Saskaņā ar 7. decembrī Saeimas pieņemtajiem grozījumiem Dabas resursu nodokļa likumā no šī gada 1. janvāra sadzīves atkritumu apglabāšanas likme pieaug no 95 eiro līdz 110 eiro par vienu tonnu atkritumu, savukārt nākamajos divos gados – vēl par 10 eiro tonnā katru gadu. Attiecīgi mainās arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātie sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifi desmit Latvijas atkritumu apsaimniekošanas poligoniem, tai skaitā SIA “Getliņi EKO”, kas apsaimnieko arī Ogres novada teritorijā radušos atkritumus (tarifs noteikts 146,39 eiro par tonnu 2024. gadā). Vēl viens faktors, kas ietekmē kopējo atkritumu apsaimniekošanas maksu, ir saistīts ar atkritumu izvešanu, un to nosaka atkritumu apsaimniekošanas kompānija, ar ko pašvaldība ir noslēgusi līgumu attiecīgajā teritorijā. Līdz ar to no gada sākuma palielinās iedzīvotāju izdevumi, kas saistīti ar atkritumu apsaimniekošanu.
 
<< Первая < Предыдущая 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следующая > Последняя >>

Страница 6 из 155

ĪSUMĀ

Mājokļu cenas pagājušā gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2022.gada attiecīgo periodu, Latvijā pieaugušas par 1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskie dati. Jauniem mājokļiem cenas palielinājās par 11,6%, bet lietotiem mājokļiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 2,1%. Ceturtajā ceturksnī pērn, salīdzinot ar trešo ceturksni, mājokļu cenas samazinājās par 2,5%. Jauniem mājokļiem cenas kāpa par 4,5%, bet lietoti mājokļi bija par 4,7% lētāki..

ПРАВОСЛАВНЫЙ КАЛЕНДАРЬ