er3.jpg
AKTUĀLI


Tavas nākotnes iespējas - studiju festivāls “L-Universs” PDF Печать E-mail
18.01.2024 22:21
23. un 24. februārī Latvijas Universitāte (LU) ikvienu interesentu – skolēnus, skolotājus, vecākus un citus – aicina uz Latvijā lielāko studiju festivālu “L-Universs”. Pasākums notiks LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā Torņakalnā no plkst. 9.00 līdz 18.00 un ieeja tajā būs bez maksas. 
“L-Universs” ir LU alternatīva ierastajai izstādei “Skola”, kas katru gadu notiek Ķīpsalas izstāžu kompleksā. Kā lielākā Latvijas augstskola ar plašāko studiju programmu piedāvājumu, LU vēlas sniegt topošajiem studentiem un viņu atbalstītājiem iespējami pilnīgu informāciju un iesaistes iespējas.
 
Ielu un ceļu uzturēšanas kārtība Ogres novadā PDF Печать E-mail
16.01.2024 21:52
Ogres novada pašvaldības Ielu un ceļu uzturēšanas nodaļas vadītājs Pēteris Bužers stāsta, ka ziemas uzturēšanas darbi notiek atbilstoši ielu uzturēšanas klasēm, kas ir sadalītas, skatoties pēc autotransportu intensitātes. “Katrā ielā tiek saskaitītas, cik diennaktī pārvietojās automašīnas. Pēc tam izmantojam speciālas formulas, no kurām tiek noteikta, kāda ir šī uzturēšanas klase.”

Viņš atklāj, ka Ogres novada izstrādātās ceļu specifikācijas balstās uz Latvijas valsts ceļu specifikācijām. Tajās ir atrunāta katras uzturēšanas klases, sniega tīrīšanas, kaisīšanas, rievošanas u.c. darbu kārtība, un tā ir apstiprināta ar domes lēmumu.
 
 Pēteris Bužers uzsver, ka pirmajā vietā vienmēr ir autobusu maršruti. “Tā ir visaugstākā klase, jo cilvēkiem ir jātiek uz darbu, uz vilcienu un citur.” Savukārt pēc tam tiek pievērsta uzmanība platākajām ielām. “Tās notīrām ātrāk un tikai tad ķeramies pie mazajām ielām. Protams, daudziem iedzīvotājiem ir pretenzijas par to, ka viņu konkrētā iela tiek notīrīta tikai pēc vairākām stundām, taču tāda ir kārtība. Sākumā lielākās ielas un pēc tam pārējās. Pie tā mēs strikti pieturamies.”
 
Saules paneļi – luksuss vai pieejama iekārta, ko varam atļauties? PDF Печать E-mail
16.01.2024 13:25
Latvijā šobrīd ir aptuveni 18 tūkst. mājsaimniecību, kas jau uzstādījušas saules paneļus un ražo “zaļu” enerģiju savam patēriņam. Saules paneļu popularitāte uzplauka, jo īpaši 2022. gada pavasarī – brīdī, kad Ukrainā sākās Krievijas plaša mēroga iebrukums, un tā rezultātā tirgū strauji pieauga elektroenerģijas cenas. Interese iedzīvotāju vidū joprojām ir augsta,  īpaši pērn rudens sezonā un 2023. gadu noslēdzot. Par valsts atbalsta programmu skaidro Klimata un enerģētikas ministrija (KEM).  
Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis uzsver: “Saules paneļi uz privātmājas jumta vairs nav retums. Interese kļūt par zaļās enerģijas ražotāju mājsaimniecību vidū arvien pieaug. Tā ir iespēja gan pasargāt savu maciņu no elektrības cenu svārstībām biržā, gan ietaupīt elektrības izmaksas, vienlaikus būt arī videi un klimatam draudzīgam. Tie, kuri vēl tikai plāno vai ir pārdomās par saules paneļu uzstādīšanu, aicinu iepazīties ar ceļvedi, kas var uzskatāmi palīdzēt mājsaimniecībām pieņemt pārdomātu un izsvērtu lēmumu. Turklāt interesentiem ir iespēja saņemt valsts atbalstu līdz 4000 eiro – izdarot izvēli par labu zaļākam risinājumam savam mājoklim.”
 
Ogrē notiks tematiski vakari laulāto pāru attiecību stiprināšanai PDF Печать E-mail
15.01.2024 22:47
Lai palīdzētu laulātajiem pāriem stiprināt savas attiecības un atjaunot savstarpējo romantiku, sākot ar 24. janvāri trešdienās Ogres novada Kultūras centrā (ONKC) norisināsies astoņi tematiski vakari “Laulāto kurss”, kuru laikā dzīvesdraugiem būs iespēja pie privāta galdiņa baudīt kopīgas vakariņas, klausīties pieredzējušos lektoros un savā starpā pildīt un pārrunāt nelielus rakstiskus uzdevumus.

Pāru vakari norisināsies no plkst. 18:00 līdz 20.30 Kultūras centra Mazajā zālē, kurā pirmā pusstunda būs paredzēta vakariņu baudīšanai, bet no plkst.18.30 iesāksies tematiskais izklāsts. “Laulāto kursā” tiks apskatītas tēmas par komunikāciju, konfliktu risināšanu, spēju piedot, robežām starp paaudzēm, intīmo tuvību, mīlestības valodām u.c. Galvenie nodarbību vadītāji un lektori būs iniciatīvas Ogres DOMS un biedrības “Īsta Mīlestība Gaida” vadītājs Dainis Pandars kopā ar sievu Lieni.
 
2024. gada sēne - zilzaļo hlorociborija PDF Печать E-mail
13.01.2024 00:06
Latvijas Mikologu biedrības balsojumā 2024. gada sēnes godu iegūst zilzaļā hlorociborija (Chlorociboria aeruginascens). Maza, krāšņa un noderīga, Latvijā bieži sastopama, tomēr maz ievērota un maz pētīta, informēja Latvijas Mikologu biedrības valdes priekšsēdētāja Diāna Meiere.
Kā par šīs sēnes noderīgumu skaidroja mikologi, zilzaļās hlorociborijas iekrāsotu koksni var izmantot daiļamatniecībā, no tās iegūto zilzaļo pigmentu ksilindeīnu var izmantot mūsdienīgajās zaļajās tehnoloģijās, elektronikā.
 
<< Первая < Предыдущая 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следующая > Последняя >>

Страница 7 из 155

ĪSUMĀ

Mājokļu cenas pagājušā gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2022.gada attiecīgo periodu, Latvijā pieaugušas par 1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskie dati. Jauniem mājokļiem cenas palielinājās par 11,6%, bet lietotiem mājokļiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 2,1%. Ceturtajā ceturksnī pērn, salīdzinot ar trešo ceturksni, mājokļu cenas samazinājās par 2,5%. Jauniem mājokļiem cenas kāpa par 4,5%, bet lietoti mājokļi bija par 4,7% lētāki..

ПРАВОСЛАВНЫЙ КАЛЕНДАРЬ