er3.jpg
AKTUĀLI


Latvijas 2024. gada ģeovieta – Gūdu klintis PDF Печать E-mail
13.01.2024 00:04
Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Ģeoloģijas nodaļa un Ģeogrāfijas nodaļa nosauc 2024. gada ģeovietu. Gadu mijā to izvirzīšanā un balsošanā par 7 potenciālajām ģeovietām piedalījās 38 ģeologi un ģeoloģijas interesenti. Šogad par Gada ģeovietu tika izvēlētas Gūdu klintis (Gaviļu iezis) Gaujas krastā.

Gūdu klintis ir ģeoloģiskais un ģeomorfoloģiskais dabas piemineklis, kas atrodas Gaujas senielejā, Gaujas labajā pamatkrastā. Tas ir Cēsu novadā, Straupes pagastā, Gaujas Nacionālā parka un vienlaikus Natura 2000 teritorijā. Gūdu klintīs pie pašas Gaujas upes un gar tās palieni un vecupi atsedzas senajā devona periodā veidojušies smilšakmeņi, vietām māli. Atsegumi līdz 50 m augstajā pamatkrasta kraujā ir izvietoti trīs pakāpēs. Klintīs ir atrastas bruņuzivju, daivspurzivju un bezžokļeņu fosīlijas, kā arī fosfātu konkrēcijas. Atsegumu joslas kopējais garums ir 390 m. Līdz ar to Gūdu klintis pēc virsmas platības ir vienas no lielākajiem devona smilšakmeņu atsegumiem Latvijā un Baltijas valstīs kopumā.
 
Barikāžu atceres diena Ogrē PDF Печать E-mail
12.01.2024 23:55
20.janvārī plkst. 14.00 pie Latvijas monumentālā karoga Brīvības ielā, Ogrē atcerēsimies 1991. gada barikāžu notikumus, kas ne vien atstājuši nospiedumus vēstures lappusēs, bet arī ļāvuši izcīnīt brīvu un neatkarīgu valsti.  
Pie barikāžu simbola – ugunskura, daloties atmiņu stāstos par barikāžu notikumiem, klausīsimies vīru kopas VILKI muzikālo vēstījumu par dzimtenes mīlestību, karavīra dzīvesziņu un kultūras mantojumu karavīru dziesmās un stāstos. 

Atceroties spraigos notikumus, godināsim 1991. gada barikāžu aizstāvjus, kavēsimies atmiņās un kopīgi radīsim to unikālo kopības sajūtu, kas deva spēku sargāt Latvijas neatkarību.
 
Bargais sals Skandināvijā ietekmē elektroenerģijas cenas biržā PDF Печать E-mail
05.01.2024 21:34
Š.g. 5. janvārī novērojams straujš elektroenerģijas cenu kāpums Nordpool biržā. Baltijas un Skandināvijas valstu cenu zonā – kāpums ir novērots sākot no ceturtdienas, 4. janvāra, plkst. 8.00 rītā, kas turpinās arī 5. janvārī. Cenu lēcienus Nordpool biržā veicinājusi energoapgādes situācija Somijā – vairāku elektrostaciju darbības ierobežojumi un, iestājoties ievērojami aukstākiem laikapstākļiem, būtiski pieaudzis pieprasījums pēc elektroenerģijas, liecina Klimata un enerģētika ministrijas (KEM) rīcībā esošā informācija. 
Kā ziņo starpvalstu mediji, gads Skandināvijā iesācies ar lielāko aukstumu pēdējo 25 gadu laikā, vietām temperatūra noslīdējusi pat zem -40 ℃ atzīmes. Tik ekstrēma temperatūra neizbēgami ietekmē arī elektroenerģijas pieprasījumu, jo daudz kur mūsu reģionā, īpaši Skandināvijā, elektroenerģiju izmanto mājokļu apsildei. Savukārt ļoti liela aukstuma gadījumā ietekmēta arī elektroenerģijas pārvade un ražošana, kā rezultātā novērojamas augstas elektroenerģijas cenas. 
 
Stājas spēkā izmaiņas elektroenerģijas sadales tarifos: kas jāzina mājsaimniecībām PDF Печать E-mail
01.01.2024 22:17
Stājas spēkā izmaiņas elektrības sadales tarifos: kas jāzina mājsaimniecībām 

Šodien, 1. janvārī, spēkā stājas precizētās (samazinātās) elektroenerģijas sadales tarifu vērtības, kā arī politiski rastais valsts atbalsta risinājums tarifu strauja pieauguma ierobežošanai privātpersonām (normatīvajos aktos noteiktie sadales tarifa fiksētās daļas pieauguma griesti). Kopējo izmaiņu ietekmē faktiskā maksa par elektrības pieslēguma jaudas uzturēšanu mainās. AS "Sadales tīkls" apkopojusi būtiskāko informāciju, kas par šīm izmaiņām jāņem vērā mājsaimniecībām. 
 
Aicinā uz Ziemassvētku maģisko sajūtu Ogrē PDF Печать E-mail
21.12.2023 00:06
Visus, kas vēlas sajust brīnumainu gaisotni un sirdī noķert maģisku Ziemassvētku sajūtu, aicinām doties ciemos uz Ogri, kas gaida ar pavisam jauniem Ziemassvētku rotājumiem un nebijušām gaismas instalācijām. Ne par velti Ogre tiek novērtēta kā viena no visskaistākajām un mirdzošākajām Latvijas pilsētām šajā svētku gaidīšanas laikā, kas gan maziem, gan lieliem atnes svētku prieku un liek noticēt brīnumiem!

Ogres novada būvvaldes pilsētvides mākslinieciskais vadītājs Dāvids Zaķis iepazīstina ar Ogres pilsētā izvietotajām Ziemassvētku dekorācijām. VIDEO ŠEIT 
 
 Ogres pilsētā uzstādīti vēl neredzēti gaismas elementi, krāšņi rotājot gājēju ielu un pastaigu maršrutus. Pilsētas Ziemassvētku rotājumu koncepcijas pamatelements ir siltā gaisma, kas tiecas uz augšu – pa koku stumbriem, zariem līdz pat galotnei, radot gaismas alejas, un pat vēl virs koku galotnēm siltas gaismas bumbu veidolā. Ogres centrālā Ziemassvētku egle atrodas ierastajā vietā Pilsētas centra skvēra malā, tās galotni rotās saule, bet pašu egli – latvju rakstu zīmes.
 
<< Первая < Предыдущая 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следующая > Последняя >>

Страница 8 из 155

ĪSUMĀ

Mājokļu cenas pagājušā gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2022.gada attiecīgo periodu, Latvijā pieaugušas par 1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskie dati. Jauniem mājokļiem cenas palielinājās par 11,6%, bet lietotiem mājokļiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 2,1%. Ceturtajā ceturksnī pērn, salīdzinot ar trešo ceturksni, mājokļu cenas samazinājās par 2,5%. Jauniem mājokļiem cenas kāpa par 4,5%, bet lietoti mājokļi bija par 4,7% lētāki..

ПРАВОСЛАВНЫЙ КАЛЕНДАРЬ