Konkurss “Latvijas 2025. gada ilgtspējīgas ēdienkartes receptes” |
06.05.2025 12:35 |
![]() Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar biedrību “Pavāru klubs” rīkoja konkursu “Latvijas 2025. gada ilgtspējīgas ēdienkartes receptes”, aicinot profesionāļus veidot ēdienkartes, kurās ievēroti ilgtspējīgas ēdināšanas principi – izmantojot sezonālus, vietējus un pārdomāti izvēlētus produktus, samazinot pārtikas atkritumu daudzumu.
Godalgoto vietu ieguvēji ir divi Vidzemes restorāni: 1.vieta – restorāns “Pavāru māja Līgatnē”, ko konkursā pārstāvēja šefpavārs Juris Dukaļskis. Viņa izstrādātā ēdienkarte apliecināja sezonālu domāšanu, augstu izpildījuma līmeni un cieņpilnu attieksmi pret vietējām izejvielām. Konkursa pieteikumā bija iekļautas trīs receptes: Uzkoda: Sēņu buljons ar sālītu cūkas vaigu Pamatēdiens: Brekša krokete ar ceptu ābolu biezeni un marinētu ābolu Kompliments: Rudzu maizes čipsi ar tumšā alus mērci Restorāns saņēma balvā “Electrolux” profesionālo portatīvo indukcijas plīti un iespēju piedalīties Ilgtspējības meistarklasē, ko organizē biedrība “Pavāru klubs”. 2.vieta – “Valmiermuižas alus virtuve”, kuras pārstāvis bija šefpavārs Nauris Pētersons. Viņa ēdienkartē uzsvērta vietējo produktu izmantošana un ciešā sadarbība ar reģiona zemniekiem un ražotājiem. Uzkoda: Kartupeļu plācenis ar klostera alū noturētu cūkgaļu Pamatēdiens: Cūkgaļas krūtiņa ar kartupeļu-kefīra biezeni Kompliments: Maizes kraukšķis ar pīļu pastēti Restorāns balvā saņēma “Tramontina” spiedienkatlu un iespēju piedalīties Ilgtspējības meistarklasē, ko organizē biedrība “Pavāru klubs”. Konkursa mērķis bija veicināt ēdienkaršu saskaņotību ar aprites ekonomikas principiem – gan izvēloties izejvielas, gan domājot par pārtikas atlikumu samazināšanu. Vērtēšanā tika ņemta vērā recepšu oriģinalitāte, sezonalitāte, draudzīgums videi un praktiskā pielietojamība restorāna ikdienā. Konkursa pieteikumus vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija biedrības “Pavāru klubs” pārstāvji ar pieredzi ilgtspējīgā ēdināšanā. Papildus konkursam, ilgtspējīgu recepšu datu bāzes izveidē tika iesaistīti arī topošie pavāri no profesionālās izglītības iestādēm Latvijā. Visas šīs receptes tiks iekļautas publiski pieejamā Ēdienkartes plānošanas rīka datu bāzē, ko izstrādā Igaunijas uzņēmums “WasteLocker” projekta Ce4Re – Aprites ekonomikas risinājumi restorānos ietvaros. Rīks būs bezmaksas un palīdzēs restorāniem veidot sabalansētas, sezonālas un resursu ziņā efektīvas ēdienkartes. Avots - https://www.vidzeme.lv/ |