er3.jpg
Konkurss “Latvijas 2025. gada ilgtspējīgas ēdienkartes receptes”  E-mail
06.05.2025 12:35
Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar biedrību “Pavāru klubs” rīkoja konkursu “Latvijas 2025. gada ilgtspējīgas ēdienkartes receptes”, aicinot profesionāļus veidot ēdienkartes, kurās ievēroti ilgtspējīgas ēdināšanas principi – izmantojot sezonālus, vietējus un pārdomāti izvēlētus produktus, samazinot pārtikas atkritumu daudzumu.

Godalgoto vietu ieguvēji ir divi Vidzemes restorāni:

1.vieta – restorāns “Pavāru māja Līgatnē”, ko konkursā pārstāvēja šefpavārs Juris Dukaļskis. Viņa izstrādātā ēdienkarte apliecināja sezonālu domāšanu, augstu izpildījuma līmeni un cieņpilnu attieksmi pret vietējām izejvielām. Konkursa pieteikumā bija iekļautas trīs receptes:

Uzkoda: Sēņu buljons ar sālītu cūkas vaigu
Pamatēdiens: Brekša krokete ar ceptu ābolu biezeni un marinētu ābolu
Kompliments: Rudzu maizes čipsi ar tumšā alus mērci
Restorāns saņēma balvā “Electrolux” profesionālo portatīvo indukcijas plīti un iespēju piedalīties Ilgtspējības meistarklasē, ko organizē biedrība “Pavāru klubs”.

2.vieta – “Valmiermuižas alus virtuve”, kuras pārstāvis bija šefpavārs Nauris Pētersons. Viņa ēdienkartē uzsvērta vietējo produktu izmantošana un ciešā sadarbība ar reģiona zemniekiem un ražotājiem.

Uzkoda: Kartupeļu plācenis ar klostera alū noturētu cūkgaļu
Pamatēdiens: Cūkgaļas krūtiņa ar kartupeļu-kefīra biezeni
Kompliments: Maizes kraukšķis ar pīļu pastēti
Restorāns balvā saņēma “Tramontina” spiedienkatlu un iespēju piedalīties Ilgtspējības meistarklasē, ko organizē biedrība “Pavāru klubs”.

Konkursa mērķis bija veicināt ēdienkaršu saskaņotību ar aprites ekonomikas principiem – gan izvēloties izejvielas, gan domājot par pārtikas atlikumu samazināšanu. Vērtēšanā tika ņemta vērā recepšu oriģinalitāte, sezonalitāte, draudzīgums videi un praktiskā pielietojamība restorāna ikdienā. Konkursa pieteikumus vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija biedrības “Pavāru klubs” pārstāvji ar pieredzi ilgtspējīgā ēdināšanā.

Papildus konkursam, ilgtspējīgu recepšu datu bāzes izveidē tika iesaistīti arī topošie pavāri no profesionālās izglītības iestādēm Latvijā. Visas šīs receptes tiks iekļautas publiski pieejamā Ēdienkartes plānošanas rīka datu bāzē, ko izstrādā Igaunijas uzņēmums “WasteLocker” projekta Ce4Re – Aprites ekonomikas risinājumi restorānos ietvaros. Rīks būs bezmaksas un palīdzēs restorāniem veidot sabalansētas, sezonālas un resursu ziņā efektīvas ēdienkartes.
Avots - https://www.vidzeme.lv/
 

ĪSUMĀ

Šī gada 23.maijā no plkst. 10.00 līdz plkst. 10.10 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī, lai konstatētu bojājumus vai traucējumus trauksmes sirēnu darbībā un to skaņas signāla dzirdamībā. Trauksmes sirēnu pārbaudes laikā 3 minūšu ilgumā skanēs viļņveida signāls, kas nozīmē, ka skaņas signāls skanēs 5 sekundes, tam sekos pārtraukums, un turpināsies atkārtots 5 sekunžu skaņas signāls un pārtraukums.